T@rk - sustav za arhiviranje

tark_logo.JPG

T@RK čini arhiviranje jednostavnim.
Nakon što je izdanje objavljeno i označeno za arhiviranje, pokreće se automatska procedura na serveru koja počeinje exportirati sve elemente vezane za to izdanje. Stranice su kovertirane u HTML sa GNExport aplikacijom, kolorne slike se uzimaju iz OPI-a i konvertiraju u JPG format dok se crno-bijele, sive i štrih slike konvertiraju u GIF format. U isto to vrijeme od svake stranice generira se PDF format.
Kad su svi podaci u traženom formatu, ASCII deskripcija izdanja arhivira se preko TarkImp aplikacije u Tark bazu podataka.
TarkImp ponovno izgradi sve linkove (stranice, slike, članke) koje je izdanje koristilo, tako da iako je arhivirano, izdanje se nalazi u statusu spremnom za brzo izdavanje.

Pretraživanje svih informacija i podataka vrši se na najlakši mogući način, sa jednim klikom miša. Tark Vam dozvoljava pretraživanje stranica, slika i članaka sa velikom mogućnosti izbora: po naslovu publikacije, opisu izdanja, kategoriji ili autoru.

tark11.jpg

Nakon završenog pretraživanja na Tark server pokaže HTML dokument sa umanjenom sličicom (thumbnail) svih objekata koji su odgovarali traženom kriteriju. Svaka sličica prestavlja vezu sa nekim od traženih pojmova, po korisnikovom izboru.
Na sličan način moguće je započeti pretragu, od arhiviranih novinskih stranica (umjesto od
tekstova). Pronađene stranice najprije su prikazane u tabelarnoj formi, zatim se za izabranu stranicu prikaže raspoloživ pregled, lista povezanih tekstova i fotografija kao i PDF oblik.

Pristup putem browsera omogućuje prodaju usluga arhive putem Weba ili pak pristup arhivi novinarima sa udaljenih lokacija.