CMS - što je to?

World3.JPGCMS je kratica za Content Management System - sustav za upravljanje sadržajima čija je uloga olakšati i organizirati procese vezane uz kreiranje i prijenos sadržaja pojedine informacije, posebice ako je sadržaj plod suradnje više osoba.

Iako je CMS pojam po svojoj definiciji vrlo općenit, ovdje će biti razmatran isključivo kao upravljanje procesom rada novinskih kuća.
Na tržištu postoje pojedina rješenja kako komercijalna tako i open-source, koja se mogu klasificirati kao CMS. Iako po funkcionalnosti mogu pokrivati vrlo različite potrebe, svi služe istoj svrsi - uloga im je organizirati izradu i objavu sadržaja, informacija u tisku ili web-u te omogućiti korisniku sustava fokusiranja na sadržaj, prepuštajući CMS-u brigu o formi prikaza te eventualnom tijeku poslova (workflow) koji treba odraditi od samog unosa do objave.

CMS ovisno o svojim mogućnostima može biti namijenjen raznovrsnim subjektima, od malih tvrtki sa par zaposlenika koji na jednostavan način žele ubrzati i pojednostaviti svoje radne procese, pa do većih poslovnih sustava, kao što su npr. novinske kuće.

Na ovim stranicama pokušati ćemo Vam približiti Good News 3 sustav, da kao takav bude dostupan širokom broju korisnika.Zuti.JPG